Petanque Ballen


Beschrijving

Bakelieten Petanque ballen

Ook wel jeu de boules ballen genaamd.
Bij petanque moet men proberen de ballen zo dicht mogelijk bij een klein houten balletje, de but, te gooien. De afstand van waaruit men gooit bedraagt tot 10m. In Frankrijk wordt de sport het meest bedreven. In Engeland worden deze ballen carpet balls genoemd.

Afmetingen:   80 mm
Gewicht:   445 gram
Datum:   1925
Conditie:   9+
Beschikbaar gesteld:   Juul van Dijk


Petanque speelt men individueel of in teams van twee en drie spelers. De ondergrond is zand en de banen worden door gemeentes in Frankrijk onder bomen in parkjes aangelegd. Dit nodigt uit om het balspel op elk moment van de dag te kunnen spelen. Als het spel eenmaal bezig is, moet alles er voor wijken.

Door de eenvoud van het spel werden toeristen uit alle windstreken door het balspel gefascineerd en namen zij het mee naar hun eigen omgeving. Huidige jeu de boules ballen zijn van glanzend metaal, roestvrij staal. De but is nog steeds een houten balletje. Voor kinderen zijn er veel kleurige speelgoedvarianten van kunststof op de markt verschenen.

Het spel jeu de boules wordt in Nederland door velen beoefend en vertegenwoordigd door de Nederlandse Jeu de Boules Bond. Inmiddels beschikt de NJBB over 18.000 aangesloten leden verdeeld over 210 verenigingen door het hele land.

Gewichtsberekening van deze bakelieten petanque ballen
Omdat niet zeker is of deze ballen geijkt zijn door het afvullen van andere materialen, gebruiken we de formule voor de berekening van het bolvolume, uitgedrukt in cm met daarin de straal van de bol r in cm:V (volume) = 4/3 x pi x r (cm)
r = / 2 = 8 / 2 = 4 cm.
V = 4/3 x 3,1416 x 4 = 268 cm
Het SG (soortelijk gewicht) van bakeliet is 1,28 g/cm.
Bij het gevonden volume (V) zou deze bal het volgende gewicht (G) hebben:
G = V x SG gram, of wel
G = 268 x 1,28 = 343 gram

De bal moet dus met iets afgevuld zijn, dat een hoger SG heeft dan bakeliet, want we komen ruim 100 gram tekort als de bal uit vol bakeliet vervaardigd zou zijn. Om het gewicht aan te vullen werden ijzer, lood en kwik gebruikt. Zelf ben ik niet van plan om uit te vinden wat erin zit...