Dahle 88 puntenslijper


Beschrijving

Deze puntenslijper is een onontbeerlijk artikel op het bureau van de klerk en de schoolmeester

Menige scholier heeft aan het bureau van de meester zijn potlood voorzien van een nieuwe punt. Deze puntenslijper freest als het ware de punt mooi kegelvormig, dit in tegenstelling tot de meeste tegenwoordige slijpertjes met een mesje.

In het kleine laatje werd het slijpsel opgevangen. Deze puntenslijper is tot 1969 geproduceerd.

Afmetingen:   78x83x88 mm (bxdxh)
Gewicht:   225 gram
Datum:   1958
Originele prijs:   5,75
Conditie:   8+
Beschikbaar gesteld:   Victor van Loon


Onderdeksel en la verwijderd

De spanklem bevat drie geribbelde bekjes, die d.m.v. het naar elkaar toe knijpen van twee handeltjes open gaan. Het klemmechanisme kan nu naar voren getrokken worden om het potlood te laden.

Als de lade en het onderdeksel worden verwijderd, kijk je in het binnenste van de puntenslijper. Duidelijk zichtbaar is de frees, die al draaiend om de punt wordt gewenteld door aan het handel te draaien.

Jammer is het dat onder invloed van het zonlicht de donkergroene kleur is verbleekt. Zij is nog terug te vinden op die plaatsen die verstoken bleven van licht, zoals aan de binnenzijde.

In de twee cilinders bevindt zich onder veerspanning het voedings mechanisme om tijdens het slijpen de stift langzaam naar binnen te bewegen.


Wentelende slijpfrees

Door het handel rechtsom te bewegen, draait de freesunit mee en zal de frees o.i.v. de tandenkrans linksom zijn as gaan draaien.

De frees kon men destijds vervangen, als hij niet meer scherp genoeg was. Door het handel linksom te draaien komt de freesunit vrij van het bakelieten deksel.

De frees kan uit de spuitgiethouder genomen worden door het losdraaien van de centrale schroef.


Puntenslijper achteraanzicht

Het deksel met tandenkrans wordt in een grote opening met schroefdraad gedraaid. De puntenslijper heeft onder dit deksel een gat dat dwars door de slijper gaat, deze is om een tafelklem door te steken.

Alternatief kan de puntenslijper ook op een plankje geschroefd worden. De gaten daarvoor bevinden zich verticaal in de voet.