Bokalen of bekers


Beschrijving

Verzilverde bokalen op bakelieten sokkels.

De bokalen zijn van Engelse origine en volgens de handvaten uit de art deco periode. Zij bezitten geen deksel en staan op bakelieten sokkels, waarvan de respectievelijke maten 60 en 70 mm zijn.

Onderstaande afmetingen zijn van de rechter bokaal. De linker bokaal is kleiner, 125mm hoog. Op n van de handvaten staat EPNS voor Electro Plated Nickel Silver, een proces dat volgens elektrolyse plaatsvindt.

Afmetingen:   164 x 100 x 70 mm (hxbx)
Gewicht:   146 gram
Datum:   40er jaren
Originele prijs:   4,50
Conditie:   9
Beschikbaar gesteld:   Juul van Dijk


Electro Plated Nickel Silver

Engeland is ht land van rijke traditie aan spelen, zoals: cricket, dart, polo, pool and billiard. Voor de Engelsen telt het wedstrijdelement meer dan dat wat je wint. Deze bokalen zijn in maagdelijke vorm, nog zonder enig gegraveerd opschrift.

De beker als trofee wordt als sierbeker gegeven bij bijzondere gelegenheden, een tastbaar bewijs of herinnering aan een bijzondere gelegenheid. De wedstrijd met een beker als hoofdprijs, wordt soms 'bekertoernooi' genoemd. Soms is het woord 'beker' (Engels: cup) als onderdeel in de toernooinaam verwerkt: tavern pool cup.

De bokalen zijn zoals hierboven beschreven, hallmarked (EPNS). Dit is een officieel stempel of stempelreeks die men sloeg op items gemaakt van edele metalen, zoals goud of zilver. Uit een hallmark kunnen ook de maker en het vervaardigingsjaar ontleend worden.

De rechter bokaal is op het rechter handvat gekenmerkt met de tekst SILVER PLATED. Hallmarks vind je meestal terug op antieke zilveren voorwerpen. Soms zijn hallmarks opgebouwd uit meerdere ingestanste symbolen om het zilvertype, plaats van ijking en de datum aan te geven.