Ericsson tafeltelefoon


Klik voor vergroting

Beschrijving

Door Ericsson vervaardigde telefoon voor de PTT, gefabriceerd tussen 1951 en 1981.

Rond 1900 werden de meeste telefoontoestellen uit hout vervaardigd en uitgevoerd als wandtoestel. Door aan een slinger te draaien viel er in de centrale bij de operator een signaalklepje, ten teken dat je een gesprek wilde aanvtagen. Via een schakelbord met lange draden en stekkers werd je met de hand naar een ander toestel doorgeschakeld.

Dit bakelieten tafeltoestel, waarvan het ontwerp uit 1948 dateert, werd tussen 1951 en 1981 door Heemaf en Ericsson (Rijen) onder norm 51 gefabriceerd.

Afmetingen:   23x17x13 cm (bxdxh)
Gewicht:   2200 gram
Datum:   1955
Originele prijs:   85,00
Conditie:   8


Klik voor vergroting
Draaikiezer met doorzichtige kunststof kap

In tegenstelling tot het houten exemplaar, kan de aanvrager zelf d.m.v. een draaikiezer een verbinding tot stand brengen. De kiezer genereert bij het terugdraaien pulsen, die op zijn beurt in de centrale zogenaamde hef- draairelais laten "stappen". Een vlugge vinger kan dit ook bereiken door op de "haak" te klikken.

In dit bakelieten toestel bevinden zich geen batterijen, de voeding wordt uit de centrale betrokken.

Aan de binnenzijde van de kap is voor servicedoeleinden een schema aangebracht.


Klik voor vergroting
Bodemplaat met duidelijk zichtbaar de bellen

Op de bodemplaat zijn de meeste onderdelen gegroepeerd, zoals de bellen met daartussen de klepel die bediend wordt door de cilindrische belspoelen.

Een dooscondensator is op een verantwoorde wijze via een kabelboom in het electrische circuit opgenomen.

Bovenop de belspoelen zijn de contacten gemonteerd die door het "haakmechanisme" worden bediend.

Ter gelegenheid van de uitvinding van de telefoon in 1876 organiseerde het Haags Postmuseum een tentoonstelling getiteld '100 jaar telefoon', met aandacht voor de geschiedenis van de telefonie. Een Polygoon productie met archiefbeelden van diverse telefoonmodellen, waaronder een beeldtelefoon, een telefooncentrale met telefonistes die zowel nationaal als internationaal verbindingen verzorgen, geeft een indruk van de ontwikkeling van de hedendaagse telefonie.