Belomschakelaar


Klik voor vergroting

Beschrijving

Deze schakelaar werd gebruikt om de akoestische bel om te schakelen naar een signaallamp.

Omdat radio's in die tijd op een buitenantenne aangesloten waren, vond men het raadzaam om bij onweer de radio van de antenne te ontkoppelen. Het armpje van de schakelaar werd met de antenne verbonden, de twee contacten resp. met de antenneingang en de "aarde" verbonden. De radio kon hiermee van de antenne ontkoppeld worden en zou dan geen gevaar lopen. Ondanks dat de schakelaar te licht voor dit soort toepassingen is werd deze schakelaar door de hobbyist toch gebruikt...

Afmetingen:   35 x 50 x 12 mm
Gewicht:   16 gram
Datum:   1950-60
Originele prijs:   1,50
Conditie:   8+


Enkeloplige schakelaar

Als belschakelaar werd deze meestal in de meterkast naast de "beltrafo" geplaatst. Bedrading vond plaats met twee-aderig telefoondraad dat met eenvoudige beugeltjes op de meterplank werd gemonteerd.

Rechts is het schakelmechanisme te zien dat de secundaire stroomkring van de trafo verbreekt die via de beldrukknop naar de bel/gong loopt.

In de vorm van een wisselschakelaar kon er op het moment van het indrukken van de beldrukknop alternatief een lampje gaan branden i.p.v. dat de bel "af ging". Het lampje is in dit geval een 6V laagspannings- lampje.