Kodak Disc 6000


Technische specificaties

Filmtype: Disc
Negatief: 10x8 mm
Sluiter: 2 snelheden 1/100, 1/200
Lens: Fixed focus aspherisch 12,5mm f/2.8, close-up lens
Afmetingen: 14x8x3 cm
Gewicht: 216 gram
Datum: 1982
Originele prijs: $ 90,00
Conditie: 10


6000 met geöpend voordeksel

Door het grote succes van de Instamatic met zijn 126 film, introduceerde Kodak in 1982 een plat doosje als een floppy disc. Rond deze disc-cartridge heeft Kodak vele camera's uitgebracht, die een groot gebruikersgemak met zich mee moesten brengen: klein en een eenvoudig te verwisselen filmmedium.

Het zou een succesverhaal kunnen worden, ware het niet dat de kwaliteit van de vergrotingen te wensen over liet. De fixed focus lens gaf daarnaast de bovenmodale gebruiker weinig mogelijkheden.

In de meeste disc camera's zijn lithium batterijen aangebracht, die een cameraleven lang zouden moeten meegaan. Opladen en verwisselen gaat niet. Van de getoonde camera, die ik op een verzamelaarsbeurs vond, functioneert de filmtransport- motor nog prima..!

In 1989 beëindigt Kodak de productie van disc camera's.


Het binnenwerk van de 6000

Achter het geöpende voordeksel komen twee bedienings- elementen te voorschijn: een schuifje onder de lens voor de omstelling van veraf/dichtbij en de ontspanner. De flitser wordt tevens door het deksel beschermd. Het schuifje plaatst ook een lensje voor de viewer om kleine parallax op te heffen. Landschapopnames van 1,2m-∞ en close-ups van 0,5-1,2m. Schuin onder de flitser is de ontspanknop geplaatst. De belichting geschiedt automatisch, er kunnen geen filters aangebracht worden.

Door het optillen van een handeltje wordt de camera geöpend om de disc in te kunnen leggen. Duidelijk is het fijne kunststof spuitwerk en de aandrijving van de disc te zien. Links boven het oculair van de zoeker met daaronder het kleine objectief. Om de disc op zijn plaats te houden is in het deksel een metalen aan- drukplaatje aangebracht.


Links: disc cartridge,     Rechts: filmdisc zelf

Op de disc is het filmmateriaal, zoals bij een viewmaster, in een "cirkel" gerang- schikt waarmee 15 opnames 8x10 gemaakt konden worden. Vóór elke opname wordt de disc met behulp van een transportmotor 24° gedraaid. De disc kon tussen het fotograferen door verwijderd worden, zonder dat een opname teniet werd gedaan.

Het cijfer 8 op het etiket komt overeen met de (laatste) generatie, waarmee de beste resultaten zijn te behalen. Dit type is van jan.'97 - jan.'98 gefabriceerd.

Klik hier voor meer kunststof, eye level of Disc film Kodak camera's.

Of zoek in de specificaties en tekstdelen op:  

Database response: 0.00237seconde
Versie: 5.0 - datum: 30-06-2006.