Kodak 35 Rangefinder


Technische specificaties

Filmtype: 35
Negatief: 24x36mm
Sluiter: Kodamatic,T,B,1/10-1/200 zelftimer
Diafragma: F: 3.5 ~16
Lens: Kodak Anastigmat 50mm
Afmetingen: 13,8x8,7x7,6 cm (bxhxd)
Datum: 1947
Originele prijs: $ 48,00
Conditie: 9+


Objectief met RF-verstelling

De Kodak 35 RF is in 1940 ge´ntroduceerd. Als basis diende de classieke Kodak 35, waarop met enige "haast" een scherpstelmechanisme is ontwikkeld om met de Argus C-serie te kunnen concurreren.

Door deze aanpassing van de Kodak 35 ontstond een nogal lomp geheel, waarbij de scherpstelring is voorzien van een cam met een variabele radius. Als de camera gespannen is, kan met de rechter wijsvinger zowel het scherpstelwieltje als de ontspanknop bediend worden.

De camera laat zich alleen dan ontspannen als deze "doorge- draaid" is naar de volgende opname. Het spanmechanisme bestaat uit een sprocketwiel dat door de 35mm film wordt aangedreven. Na het spannen verschijnt een rood signaalvlakje in een venster van het objectiefhuis. Onder de ontspanknop is de afdekschroef van de draadontspanner-aansluiting zichtbaar.

Het focuswiel drijft de scherpstelring met cam (zie onderstaande foto) aan die een radiusverschil heeft van enkele millimeters over het totale instel-scherptebereik. Een volgarm volgt deze radius en verstelt in het metalen deel van de body de RF-spiegel (1).


Signalering voor gespannen en sprocketwiel

Op de Kodak 35 RF bevinden zich aan de voorzijde boven de lens 3 openingen. Achter het grote venster bevindt zich de RF-spiegel (1) die via een aantal mechanische overbrengingen aangedreven wordt door de focusring. De middelste opening fungeert als gewone zoeker, op welke plaats bij de Kodak 35 een pop-up viewer zit. Door het kleine venster kijken we naar het object om deze m.b.v. de rangefinder scherp te stellen.

Als we door het kleine venster kijken, zien we ÚÚn in tweeŰn gedeeld beeld. De bovenste helft van het beeld zien we over een spiegeltje (2) kijkend, rechtstreeks door de kleine opening aan de voorzijde van het huis naar het object. De onderste helft van het object zien we via de spiegels (1 en 2), als door een soort periscoop.


Principewerking van de rangefinder

De werking is als volgt: Als de rode straal vˇˇr of achter het object valt, dan zien we via de spiegels een verschoven beeld. Door nu aan het focuswiel te draaien verdraait spiegel-1 zich, zodat het beeld zich via spiegel-2 verplaatst. Als beide helften in elkaar over- lopen is het object scherpgesteld.

Onder het focuswiel bevindt zich aan het objectiefhuis een flitsaansluiting. De lens is gemarkeerd met serie- nummer: ES18096. Het fabricagejaar kan uit de relatie van de cijfer/letter-reeks opgemaakt worden:
1234567890/CAMEROSITY geeft voor ES=47. Deze legt de laatste digits van het fabricagejaar vast, 1947.

Klik hier voor meer bakelieten, box, eye level of 35 rolfilm Kodak camera's.

Of zoek in de specificaties en tekstdelen op:  


klik voor manual

Database response: 0.00302seconde
Versie: 5.0 - datum: 30-06-2006.