Duex


Technische specificaties

Filmtype: 620
Negatief: 6x4,5cm
Sluiter: Rotatie met veer 1/30 + B
Diafragma: Vast
Lens: Periscopic Doublet
Afmetingen: 125x94x92 (uitgedraaid)
Gewicht: 365 gram
Datum: 1940
Originele prijs: $ 5,75
Conditie: 8+


Volledig uitgedraaide lens met steunpootje

De Duex is de snapshot camera, als afgeleide van de 35-serie uit dezelfde periode, met een uitschroefbare lens voor 620 film. En volle omwenteling beweegt het objectief 25mm uit de body.

Deze camera bestaat voor het overgrote deel uit bakeliet, waaronder ook de cilinder met meerganginge schroefdraad. De draad is "links" uitgevoerd, vanweg de eenvoudige blokkage van het sluiter- mechanisme bij ingedraaide lens.

Met de 620-film kunnen 16 snapshots gemaakt worden. Aan de linkerzijde van de lens bevindt zich de B/I instelling, waarmee de sluiter "open" blijft staan zolang de sluiterhandel ingedrukt blijft. De camera heeft een vast aangebracht hals/schouderkoord, wat bij deze camera niet werd afgeknipt..!


Lens met steunpootje


Links: De Duex met uitgedraaide lens
Onder: De Duex met ingedraaide lens.

Duidelijk zichtbaar is de cilinder met zijn meergangige 8-voudige schroefdraad ingangen.

De Duex dankt zijn naam aan het principe "half frame" formaat, wat ook door de
Duo Six-20 wordt gehanteerd. Dit half frame is ook zichtbaar aan de twee verticale metalen inzetstukken, waardoor de belichting over een verticaal vlak plaatsvindt. Er kunnen op een 620-film 6x9cm opnames gemaakt worden, zoals de Bull's Eye dit doet...


Ingedraaid objectief met 8-gangige draad

De twee afbeeldingen tonen duidelijk het fenomeen "periscopic doublet", waarbij het objectief uit twee lenzen is opgebouwd, met de sluiter ertussen. Hetzelfde geldt ook voor de zoeker, die ook uit twee lenzen is opgebouwd.

De uitschroefbare lens suggereert dat het hier om een variabele focus gaat. Na een volledige omwenteling klikt de lens in positie.

De bovenstaande foto toont een I(nstant) en B(all). Vaak wordt ook in plaats van B ook T(ime) gehanteerd. De ball wordt bij sommige camera's als afstandontspanner gebruikt, waarbij door het inknijpen van een bal de luchtverplaatsing door een slangetje het sluitermechanisme aandrijft. De tijd dat de lens "open" staat wordt bepaald door het vast- houden van de ontspanknop.

Klik hier voor meer bakelieten, schroef, eye level of 620 rolfilm Kodak camera's.

Of zoek in de specificaties en tekstdelen op:  

Database response: 0.00251seconde
Versie: 5.0 - datum: 30-06-2006.