Is het wel van bakeliet?

Bakeliet is een scheikundige stof dat zijn naam dankt aan zijn Belgische uitvinder, de scheikundige L.H.Baekeland. De Engelse vertaling ervan, Bakelite wordt als ”Bay Ka Lite” uitgesproken.


Klik voor vergroting

Servetringen van gietfenol

Celluloid, ebena en eboniet vóór bakeliet
Celluloid, ebena en eboniet werden aan het eind van de 19e eeuw vóór de uitvinding van het bakeliet in de giettechniek toegepast voor het vervaardigen van o.a. biljartballen, siervoorwerpen en mondstukken van muziekinstrumenten. Ebena dateert uit de tijd dat men veel experimenteerde met het vinden van alternatieven voor hout. Het was een mengsel van zaagstof met bloed, dat in hete mallen werd geperst. Eerst werd met locaal hout gewerkt, later met tropisch hout. Het bloed gaf Ebena een donkerrode kleur en het werd voor inktstellen, aanstekers en luxe artikelen gebruikt. Het werd daarom ook wel een natuurlijke plastic genoemd, bakeliet gebruikt daarentegen een kunsthars.

Naast hout werd ook geëxperimenteerd met andere plantaardige stoffen als (boom)hars, het latere copal. Bakeliet, ebena en eboniet zijn geen van alle plastisch (buigzaam), maar wel goed te bewerken met een vijl of zaag.

Celluloid
Celluloid is een syntetisch materiaal, dat zich na verhitting (thermoplast) in allerlei vormen laat modelleren. Het is zeer brandbaar en werd o.a. voor kammen, in de poppenindustrie en bestekhandvaten gebr