Bakeliet en verder..?

Bakeliet heeft over het algemeen een donkere of zwarte kleur en is daardoor niet zo geschikt in het gebruik samen met consumptieve producten. Een kopje koffie wil je niet in een donkerkleurig bakelieten bekertje geserveerd krijgen... Daarom ging men op zoek naar andere materialen.


Klik voor vergroting

Ericsson's telefoontoestel

Ureumformaldehyde
Ureumformaldehyde is een niet transparante hars, een crèmewit materiaal dat net als bakeliet een thermoharder en dus niet te vervormen is. Het werd door de British Cyanides Comp in 1928 op de markt gebracht. Doordat het wit is, is het eenvoudiger te kleuren dan bakeliet. De mechanische eigenschappen lijken op die van bakeliet, het is echter lichter en de treksterkte is hoger. Een kenmerkend nadeel is dat ureumproducten minder waterbestendig zijn en krom trekken.

Ureumformaldehyde werd gebruikt voor telefoontoestellen, schakelmateriaal en behuizingen van allerlei huishoudelijke apparaten zoals radio's. Het bekende ivoorkleurige eitje van Philips is ook van ureum vervaardigd. De afbeelding toont een tafeltelefoontoestel van Ericsson, dat in het midden van de 70er jaren het beeld bepaalt van het moderne bureau. Ondanks het gelijke gewicht van zijn zwarte tegenhanger, ziet deze er minder "lomp" uit. Deze ureumtelefoon maakte het dat telefoonabonnementen duurder werden, niet zozeer door de grondstof maar meer omdat het nieuw was en de vraag naar witte toestellen hoog was.


Melaminefromaldehyde
Omdat bij de productie van ureumformaldehyde giftige dampen vrijkomen, werd ureumformaldehyde in de 80er jaren vervangen door melamine- formaldehyde. Deze stof werd door Henkel in 1935 ontwikkeld, is als bakeliet een thermoharder maar beter bestand tegen hogere temperaturen, ook is het harder. Deze kunststofvariant komt onder de naam Plaskon op de markt.

Het vindt zijn toepassing in (camping) serviesgoed, dienbladen en als vulmiddel voor MDF. Melamine wordt ook toegepast bij thermohardende epoxy harsen, constructielijm en giethars (gietmoffen voor grondkabel). De meest bekende melamine-toepassing is wel het Mepal servies. Nevenstaand een "nest" schaaltjes.

Plaskon
In 1931 werd een handelsmerkregistratie ingediend voor PLASKON door Cookson Singapore PTE Ltd. De beschrijving voor PLASKON aan de USPTO (United States Patent and Trademark Office) luidde als volgt: A SYNTHETIC HEAT HARDENING MOLDING MATERIAL FOR USE IN MOLDING ARTIFICIAL RESINOUS PRODUCTS. Plaskon is in tegenstelling tot het eerdere crèmewitte ureumformaldehyde krijtwit. Vanaf nu kunnen door menging van kleurstoffen vrolijk gekleurde producten vervaardigd worden.