Retro is helemaal in

Rond de 20er jaren was bakeliet te gewoon en niet geschikt, zo dacht men, voor de kritisch denkende mens. Was je van goeden huize, dan wilde je er in die tijd niet mee gezien worden. Na jaren weg te zijn geweest komt bakeliet nu, in een tijd dat retro in is, voor een breed publiek terug.


Klik voor vergroting

Gispen 412 van
Dutch Originals

De Gispen Fauteuil 412
Deze stoel is een goed voorbeeld van de huidige retro tendens. Het meubelstuk werd in 1934 door W.H. Gispen ontworpen en is wel de meest bekende uit het hele 'Gispen' oeuvre. De stoel bestaat uit twee verchroomde gebogen buizen, die aan elkaar verbonden het verende achterpootloze frame vormen, samen met een zitting, rugleuning en bakelieten armleggers.

Na 40 jaar in productie te zijn geweest wordt de stoel met dezelfde technieken als weleer door Dutch Originals vervaardigd, voorzien van een vaste bekleding in leer of stof. Zelfs de armleggers van toen ontbreken niet en zijn van bakeliet. De Gispen stoelen zag je destijds het meest in de kantooromgeving, als bureaustoel, in de kantine en directie- en wachtruimtes. De hang naar nostalgie heeft er voor gezorgd dat het ontwerp met zijn hoge zitcomfort een tweede kans krijgt als sfeerbepalend element in de woonomgeving.

Hiermee is deze stoel hét voorbeeld waarbij bakeliet zich gaat herprofileren.